28. Avrupa Gençler Go Şampiyonası Hacettepe’de düzenlendi

28. Avrupa Gençler Go Şampiyonası, Hacettepe Üniversitesi ev sahipliğinde 22-25 Mart 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Hacettepe Üniversitesi Go Topluluğu, Türkiye Go Oyuncuları Derneği ve Avrupa Go Federasyonu'nun ana organizatörleri olduğu bu şampiyonaya Avrupa’nın 12 ülkesinden gelen yaklaşık 90 genç go oyuncusu 20 yaş altı, 16 yaş altı ve 12 yaş altı kategorilerinde Avrupa Şampiyonu olmak için mücadele etti. Şampiyona sırasında, bireysel açık go turnuvası ve eşli go turnuvası gibi yan etkinlikler de düzenlendi. Etkinlik boyunca, Avrupalı genç oyuncuların yanı sıra, oyuncuların ebeveynleri ve ulusal takım temsilcileri de Hacettepe’deydi.

Üç gün boyunca süren şampiyonada altı turdan oluşan karşılaşmalar sonucunda; 12 yaş altı kategorisinde Türkiye’den Alper Sulak, 16 yaş altı kategorisinde Ukrayna’dan Vsevolod Ovsiienko, 20 yaş altı kategorisinde ise Romanya’dan Deniz Dobranis birinci olarak kendi kategorilerinde Avrupa Şampiyonu unvanı almaya hak kazandı.

Go, kökeni 2500 yıl öncesine dayanan, iki oyuncu arasında siyah ve beyaz taşlar kullanılarak oynanan Uzakdoğu kökenli bir strateji oyunu olarak tanımlanıyor. Go oyununda, oyuncular go tahtasına siyah ve beyaz taşları sıra ile yerleştirerek, tahta üzerine daha fazla alan elde etmeye çabalıyorlar. Dünya genelinde milyonlarca insan tarafından oynanan popüler bir oyun olan go oyununun, birçok ülkede resmi turnuvaları düzenleniyor. Türkiye'de go, son yıllarda giderek popüler hale geldi ve Türkiye Avrupa ülkeleri arasındaki aktif oyuncu sayısında dördüncü sıraya yükseldi. Türkiye’de 1995 yılında kurulan Türkiye Go Oyuncuları Derneği ve Hacettepe Üniversitesinde 2000 yılında kurulan Go Topluluğu, Türkiye'de go oyununun yayılması için faaliyet gösteriyor.

Her yıl Avrupa’nın farklı bir ülkesinde düzenlenen Avrupa Gençler Go Şampiyonası’nın, bu sene, onlarca genç oyuncunun çok sayıda go turnuvasında yer aldığı Türkiye’de ve Hacettepe Üniversitesi çatısı altında gerçekleştirilmesinin de ayrı bir anlamı bulunuyor. Turnuvanın başarılı bir şekilde organize edilmiş olması, gelecek yıllarda daha fazla sayıda Avrupa çapında uluslararası turnuvanın Türkiye’de düzenlenme beklentisini de artırmış durumda. Ayrıca, şampiyonada ilk kez bir Türk oyuncunun Avrupa Şampiyonu olması (Alper Sulak, 12 yaş altı kategorisi) ve 20 yaş altı kategoride Avrupa üçüncüsünün Türkiye’den çıkması (Ufuk Emre Yıldırım, 20 yaş altı kategorisi) ülkemizdeki go için önemli bir başarı olarak nitelendiriliyor.

Şampiyona sonuçlarına ve şampiyonanın resmi internet sitesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir:

https://eygc2023.tgod.org.tr/