Bağımlılıkla mücadelede iş birliği

Ankara Valiliği ve Hacettepe Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “Ankara Bağımlılıkla Mücadelede Tedavi ve Rehabilitasyon Çalıştayı” Hacettepe’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Sıhhiye Yerleşkesinde gerçekleştirilen çalıştaya, Ankara Valisi Vasip Şahin, Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serhat Ünal, onursal ve çalıştay başkanları olarak katıldı.

Çalıştay, Rektör Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran’ın açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmasında, bağımlılık kavramının topluma, ekonomiye ve ülke kalkınmasına olumsuz etkileri olan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Güran, Dünya Sağlık Örgütü’nün bağımlılık araştırmalarına göre 15-24 yaş grubunda görülen kazalar, intihar olayları ve cinayete bağlı ölümlerin dörtte üçünün çeşitli bağımlılıklar nedeniyle ortaya çıktığını hatırlattı.

Rektör Güran, bağımlılıkla mücadelede üniversitelere de büyük sorumluluklar düştüğünün altını çizerek şunları söyledi. “Dünyada çok sayıda örneği bulunan madde ve alkol araştırma merkezlerinde, ulusal ve uluslararası multidisipliner çalışmalar ve eğitim faaliyetleri yürütülüyor. Üniversitemiz bünyesinde de bu merkezlere benzer nitelikte bir merkez olan Madde ve Alkol Bağımlılığı Uygulama ve Araştırma Merkezi, ülkemizde bu alanda kurulmuş ilk ve en önemli merkezlerden biri olarak faaliyet gösteriyor. Bunun dışında öğrencilerimize yönelik Psikolojik Danışma Birimi, öğrenci toplulukları; örneğin Genç Yeşilay Topluluğu bağımlılıkla mücadelede etkinlikler düzenleyerek farkındalık yaratmaktadır. ÜNİ 101 Üniversite Yaşamına Giriş Dersi kapsamında da öğrencilerimize Riskli Davranışlar ve Dumansız Hacettepe adı altında çeşitli oturumlarla eğitimler verilmektedir. Yine benzer etkinlikler kapsamında, Radyo Hacettepe’de bağımlıkla ilgili seminerler veriliyor. Hacettepe olarak, gelecek nesilleri bağımlılıktan koruyabilmek için doğru stratejilerle katkı vermeye devam edeceğiz.”

“İşimiz bağımlılık, gücümüz mücadele”

Çalıştayda Vali Vasip Şahin de bir konuşma yaparak şunları söyledi: “Bugün 11 çalıştayımızın 7. sini gerçekleştirmiş olacağız. Bu çalıştaylar bir arama çabasıdır. İnşallah bu çalıştayların sonucunda bulduklarımızla, toplumun bu çalışmalardan haberdar olup faydalarını hissetmeye başlaması mümkün olacak. Bu anlamda bizimle iş birliği yapan Hacettepe Üniversitesine ve rektörüne çok teşekkür ediyorum. Bağımlılıkla mücadele bir devlet politakası olarak yürütülüyor, il ve ilçelerimizde bir çok çalışmalar yapılıyor. Maalesef tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bağımlılık geleceğimizi tehdit ediyor. Evet işimiz zor ama mücadelemizi sabırla yürütmek durumundayız. Bugünkü mottomuz “İşimiz bağımlılık, gücümüz mücadele”. Bizim en büyük sermayemiz insanımız. Bunu hep birlikte başaracağız. Üzerimize düşen görev, o tehlikeyle gencimizi karşılaştırmamak. Ona önceden el uzatmak ve o yalnızlıktan uzaklaştırmak.”

Farklı çalışma gruplarından oluşan 8 farklı masanın kurulduğu çalıştayda, uzman iki akademisyen moderatörlüğünde bağımlılık konusu tüm yönleriyle masaya yatırıldı.

Çalışma gruplarında akademisyenler, mülki idare amirleri, hekimler, hukukçular, Alkol ve Madde Bağımlıları Tedavi Araştırma Merkezi (AMATEM) yetkilileri, Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) yetkilileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları, sosyal çalışmacılar, sosyal güvenlik uzmanları, mühendisler, hemşire ve ebeler, çocuk gelişimciler, öğretmenler, öğrenciler, basın mensupları gibi alanında uzman kişiler görev aldı.