Biyosfer Yolcusunun Doğa ve Müze Günlüğü projesi başarıyla tamamlandı

Katılımcıların biyolojik çeşitlilik, ekosistemler ve doğanın sunduğu öğrenme fırsatları konusunda farkındalığını geliştirmeyi amaçlayan ve TÜBİTAK 4004- Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında desteklenen “Biyosfer Yolcusunun Doğa ve Müze Günlüğü” projesi başarıyla tamamlandı.

Hacettepe Üniversitesi, TÜBİTAK, Yahya Kemal Beyatlı ve Mustafa Kemal Anadolu Liselerinin iş birliği ile hayata geçirilen bu proje kapsamında katılımcı öğrencilerle; açık/kapalı uçlu deneyler, simülasyon, artırılmış gerçeklik uygulamaları, bilimsel gezi/saha çalışmaları, doğa/yaban hayatı gözlemleri, eğitsel oyun, stem, spor/sanat, tahmin et gözle açıkla, yaratıcı drama gibi konularda toplam 56 etkinlik gerçekleştirildi.

Proje kapsamında Beşkonak, Kızılcahamam- Çamlıdere Jeopark fosil arazilerinde ve Beytepe Yerleşkesi’nin eşsiz doğasında yapılan etkinliklerle, öğrencilerin ekosistemlerle derin bir bağ kurmaları sağlandı. Biyosfer Müze'de düzenlenen eğitimler aracılığıyla da, gezegenimizin oluşum süreçleri, ekosistemlerin işleyişi ve sürdürülebilirlik prensipleri hakkında detaylı bilgi kazandırıldı. Biyosfer Yolculuğu Günlüğüm çalışmasıyla ise, günlük tutma pratiği ile ifade becerilerini geliştirmeleri teşvik edildi.

Projenin eğitimlerine ekoloji, entomoloji, hidrobiyoloji, botanik, etnobotanik, farmasötik botanik, uzaktan algılama sistemleri, genetik, jeoloji ve paleontoloji alanlarında uzmanlığı bulunan 14 akademik personel destek sundu.
Biyosfer Yolcusunun Doğa ve Müze Günlüğü projesi 13 Eylül’de üniversitemiz Biyosfer Müze’de gerçekleştirilen kapanış etkinliğiyle tamamlandı. Etkinlikte, proje Yürütücüsü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Saygı’nın kapanış konuşmasının ardından Mustafa Kemal Anadolu Lisesi Müzik Topluluğu öğrencileri tarafından Klasik Türk Müziği eserlerinden oluşan enstrümantal müzik dinletisi gerçekleştirildi. 
Ardından, Biyosfer Müze’de Biyolojik Çeşitlilik Sergisi’nin açılışı yapıldı. Sergide projeye katılan iki okulun öğrencileri tarafından “Bilimsel Bitki İllüstrasyonu, Kayaçtan Fosile: Fosilleri Gözlemliyorum, Tanıyorum, Çiziyorum,

Biyosfer Müzesinde Doğadan Herbaryuma, Böcekleri Koleksiyona Alıyorum” başlıklı etkinlikler sırasında gerçekleştirilen bazı eserler konukların ve ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Proje ve etkinliklere ilişkin detaylı bilgiye https://biyosferyolcusu.hacettepe.edu.tr/  adresinden ulaşılabilir.