Çok Disiplinli Araştırma Merkezi Binası için düğmeye basıldı

Üniversitemiz bünyesinde hizmet verecek Hacettepe Üniversitesi Çok Disiplinli Araştırma Merkezi Binası için temel atma töreni gerçekleştirildi. Törene, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, Rektör Yardımcıları, üniversitemiz yöneticileri, akademik ve idari personeller ile müteahhit firma yöneticileri ve çalışanları katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, öncelikle üniversitemizin çözülmemiş hiç bir probleminin kalmadığını belirterek bu projeyi örnek gösterdi ve “Attığımız adımların yavaş yavaş meyveleri ortaya çıkıyor” diyerek konuşmasına başladı.

Prof. Dr. Güran, Çok Disiplinli Araştırma Merkezi Binası için, bu gibi projelerin üniversitemizin yeni kazanımlarını olacağını; üniversitemizin genel profiliyle daha uyumlu sağlıklı ve güçlü alt yapılar ile Hacettepe’nin, ülkemize ve dünya bilimine katkı vermeye devam edeceğini söyledi. Yeni açılacak binanın daha önceki serüveniyle ilgili bilgiler paylaşan Prof. Dr. Güran, “Binaya baktığınız zaman ileri araştırma laboratuvarı nitelemesine uygun olmayan bir bina olarak varlığını sürdürdüğünü gördük. Daha nitelikli hale nasıl getiririz diye düşündüğümüzde buranın bir araştırma üniversitesi olan üniversitemize daha büyük katkı sağlayabilecek bir kapasiteye ulaştırılması ve binanın daha nitelikli hale getirilmesi için yeni bir proje ile binanın geliştirilmesi gerektiğine karar verdik” dedi.

Rektörümüz Güran konuşmasına şöyle devam etti: 
“Bu bina 3 ayrı üniteden oluşan, 15 bin metre karelik bir yapıya dönüşecek. İlk ünite 6000 metrekare büyüklüğe sahip mevcut HÜNİTEK binası, diğer iki ünite ise şu an temelini attığımız yaklaşık 9000 metrekare büyüklüğe sahip olan iki bloktan oluşuyor.  Bütün binası ve laboratuvar alt yapısıyla birlikte tamamlandığında yaklaşık 600 milyon TL’lik bir yatırım yapılmış olacak. Bu proje sadece bir bina projesi değil, aynı zamanda araştırmanın yönetimine ilişkin sonuçları olabilecek bir proje. Bu araştırma binasında sağlık bilimleri alanında temel bilim araştırmacıları ile fen ve mühendislik bilimleri alanında çalışan araştırmacıların bir arada çalışabileceği bir imkân oluşacaktır. Diğer taraftan bu bina, sadece bünyemizde çalışan araştırmacılar için değil, doktora ve yüksek lisans öğrencilerimiz, iyi projesi olan öğrencilerimiz, yurt dışı ve yurt içinden gelen araştırmacılar için de çalışacabilecekleri bir alt yapıya sahip olacaktır.
Cihazların ihtiyacına göre çizilen, farklı disiplinlerden araştırmacıların kullanabileceği çeşitli laboratuvar ve donatılar planlanarak yapılmış bir proje olan bu merkezde; seminer, konferans, çalıştay ve toplantı salonları, amfi tipi konferans salonları, çeşitli ofis ve fuaye alanları, sosyal aktivite alanları olacak. Proje kapsamında ayrıca Transgenik Hayvan Laboratuvarı ve canlı deney hayvanlarının yer alacağı  bazı alt yapı ve teknolojinin de bulunacağı mekanlar da olacak. 
Binanın sahip olduğu bir çok teknik detay var. Nihai olarak tamamlandığında yüksek güvenlik gerektiren virüs ve bakteri türlerinde çalışılabilecek BSL 2 ve BSL 3 tipi laboratuvarlar da kurulmuş olacak. Aşı çalışmaları açısından bu binanın önemli bir alt yapıya sahip olmasını planlıyoruz. Projenin 2 yıl içerisinde tamamlanmasını hedefliyoruz. İnşallah o gün geldiğinde açılışını da birlikte yapacağız. 
Üniversite olarak bundan sonrasında araştırma alt yapılarımızı geliştirmeye devam etmeli, planlı şekilde, yüksek kaliteli ve sürdürülebilir şekilde yönetmemiz gerekiyor. Bu projenin; hem bilime, hem sektörel seviyede üretime katkıları olan işlere vesile olmasını temenni ediyorum.”

Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, Sıhhiye Yerleşkesinde de bu binanın bir benzeri olacağını söyleyerek, “Sıhhiye Yerleşkemizde, Klinik Araştırmalar Merkezi binası olacak. Orada da klinisyen, hekim, odyolog, fizyoterapist, eczacı bir arada çalışacak. Böylelikle, birlikte araştırma ve üretme kurgusunu inşa edeceğiz” diye konuştu.

Rektörümüz Güran, başta Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı olmak üzere; proje safhasında emeği geçen HÜNİTEK ekibine, Nanotıp ve Biyomühendislik Ana Bilim Dallarına, Yapı İşleri Daire Başkanlığı yöneticileri ve mühendislerine, müteahhit firmaya, proje süreçlerinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, konuşmasını tamamladı. 

Ardından, Çok Disiplinli Araştırma Merkezi Binası’nın temeline ilk harç dökülerek tören tamamlandı.