“Dünden Bugüne 100 Japon Tasarımı" sergisi Hacettepe’de

Japonya Büyükelçiliği ve Japonya Tanıtma Vakfı’nın üniversitemiz iş birliğiyle düzenlediği "Dünden Bugüne 100 Japon Tasarımı Sergisi"nin açılışı 11 Mart’ta Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesi’nde bir törenle açıldı. Açılış törenine, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata’nın yanı sıra 17 ülkenin elçiliğinden temsilciler ile Hacettepe Üniversitesinin yönetimi, akademik ve idari personeli katıldı.

Açılışta konuşma yapan Japonya Bükelçisi Takahiko Katsumata, “Dünyayı dolaşan bu sergi, çoğunluğu 2000 yılından sonra üretilen yaklaşık 100 ürünü, çağdaş tasarımın kaynağı haline gelmiş başyapıtlarla birlikte size sunuyor. Ürün tasarımından sistem ve hizmet tasarımına kadar günlük hayatımızı destekleyen çeşitli tasarımlar insanların yaşam tarzlarını ve toplumu yansıtmaktadır. Örneğin Japonya’da eskiden beri depremlerden dolayı sıkıntı yaşanması nedeniyle afet önleme ve zararlarının azaltılmasına yönelik çeşitli yaratıcı fikirlerin yansıtıldığı tasarımlar yer alıyor. Özellikle su sirkülasyonlu el yıkama standı ‘Wosh’ ile ilgili ürünler, geçen yıl Türkiye’nin güneydoğusunda meydana gelen depremlerin ardından Japonya acil yardım ekipleri tarafından getirilmiş ve afet bölgesinde kullanılmıştır. Ayrıca, serginin “Sağlık ve Medikal” bölümünde, Japonya’nın sağlık alanındaki yaratıcı tasarımları tanıtılacağından, Hacettepe’deki tıp uzmanlarının da ilgisini çekeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Katsumata, 2024 yılının Japonya ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100’üncü yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "Yıl boyunca tüm Türkiye’de Japonya’yı tanıtan pek çok kültürel etkinlik düzenlenmektedir. Bu sergi de bunlardan biridir" dedi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran da törende bir konuşma yaparak, Japonya’nın dünyadaki ilk büyükelçiliğini Türkiye’de açtığını, Türkiye ve Japonya arasında derin bağlar olduğunu belirtti. Rektörümüz Güran, 100 yıl boyunca bu ilişkilerin artarak devam ettiğine dikkat çekerek şunları söyledi: 
“Bu sergi, 2024 yılında Japonya ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 100’ncü yılı münasebetiyle Türkiye’de gerçekleştirilen bir dizi etkinliğin bir parçası. Serginin içeriğinde 2000 yılı sonrasında tasarlanan endüstriyel eserler mevcut. Tasarımı gündeme getirmeye çalışan, tasarım boyutuyla bunları bizim ilgimize sunan bir sergi. Bugün dünyada belki birçok şeyi üretebilirsiniz; ama eğer onları talep edilir hale getiremiyorsanız, insanların bunları tüketmek için bir istek duymasını, onların bu ürünleri aldığında en efektif şekilde bu ürünlerden faydalanmasını sağlayacak bir sonuç yaratamadığınız takdirde ürettiğiniz bilginin, teknolojinin hiçbir anlamı yok. Dolayısıyla tasarım konusunu gündemimize getirmesi açısından çok değerli bir sergi." 

“Dünden Bugüne 100 Japon Tasarımı" sergisi, Sıhhiye Yerleşkesinde yer alan Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesi’nde 22 Nisan’a kadar, Cumartesi ve Pazar günleri hariç 10.00-16.00 saatleri arasında ziyarete açık olacaktır.