Dünyanın en etkili bilimcileri açıklandı

Stanford Üniversitesi, dünyadaki en etkili bilimcileri sıraladığı araştırmasını Elsevier BV üzerinden yayınladı. “Kariyer boyu etki” ve “yıl bazında etki” olmak üzere iki farklı değerlendirme halinde sunulan araştırma sonuçları 22 ana bilim dalı ve 176 alt bilim dalında çalışmalarını yürüten araştırmacıları dikkate aldı.

Stanford sıralaması, Scopus verilerine göre nitelikli yayın sayısı, yayın yapılan dergilerin etki değerleri, yapılan atıf sayısı, h-indeksi başta olmak üzere, uluslararası akademik performans ölçümlerinde dikkate alınan bir çok farklı değişkeni içeriyor.

2021 yılı sonuna kadar olan veriyi kapsayan “kariyer boyu etki” sıralamasında ilk 100.000’lik dilimde 15’i Hacettepe Üniversitesi’nden olmak üzere Türkiye’den 208 araştırmacı yer aldı.

Yalnızca 2021 yılına ait veriyi dikkate alan “yıl bazında etki” sıralamasına ise aralarında  15 Hacettepeli’nin olduğu 448 Türk araştırmacı girdi.

Çalışmanın detaylarını incelemek için Elsevier'in ilgili sayfasını buraya tıklayarak ziyaret edebilirsiniz.

Kendine atıfların dahil edilmediği listeye göre, dünyadaki en etkili bilimciler arasında yer alan Hacettepeli araştırmacılar şöyle: