Gıdaların kara kutusunun şifreleri çözüldü

TÜBİTAK Bilim Ödülü'ne layık görülen Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vural Gökmen, gıdaların kanserojen ve duygulara etkileri ile antioksidanlar üzerine yaptığı keşiflerle dünya gıda mühendisliği literatürünün zirvesine yerleşti.

Gökmen, araştırmalarını Hacettepe Üniversitesi "Gıda Kalitesi ve Güvenliği Araştırma Grubu" çatısı altında yürüttüğünü, grubun 3 konu üzerine araştırmalarını yoğunlaştırdığını bildirdi.

Kanserojen maddelerden en popüler olanının "akrilamid" olduğunu işaret eden Gökmen, bu maddenin bulunmasının üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen hâlâ bilim camiasının gündemini meşgul ettiğini söyledi. Gökmen, araştırma gruplarının akrilamid oluşumuyla ilgili uluslararası literatüre katkı veren araştırmalar yaptıklarını dile getirdi.

Prof. Dr. Gökmen, AA muhabirine, 2022 TÜBİTAK Bilim Ödülü'ne konu olan bilimsel araştırmalarını anlattı. Haberinin tamamına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/gidalarin-kara-kutusunun-sifrelerini-cozen-bilim-insanina-tubitak-odulu/2794752