Hacettepe Üniversitesi 6 Şubat'ı unutmadı

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin 1. yıl dönümünde üniversitemizde bir anma töreni gerçekleştirildi. Beytepe Yerleşkesinde gerçekleştirilen törene üniversitemiz yönetimi, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Depremlerde yitirdiğimiz 17 Hacettepeli öğrenci ve hayatını kaybeden tüm vatandaşlar anısına düzenlenen tören; Ankara Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Güray ve Ata Sıvacı tarafından, depremlerdeki kayıplarımız için bestelenen 2 ağıt türü eserin seslendirildiği bir müzik dinletisiyle başladı.

Müzik dinletisinin ardından, üniversitemiz Öğrenci Temsilciler Konseyi Başkan Yardımcısı İsmail Özsandıkcı bir konuşma yaptı. Depremde yaşamını yitiren arkadaşlarına duydukları özlemi dile getiren Özsandıkcı, “Onlar, sadece birer isim değil, yaşamları boyunca sevdikleriyle paylaştıkları anılar, hayaller ve umutlardı. Onlar, sadece geçmişte yaşamış olanlar değil, aynı zamanda geleceğin liderleri, doktorları, sanatçıları ve bilim insanlarıydı. Kalbimizde derin bir boşluk bıraktılar ve bugün, onları özlemle anıyoruz. Bu depremin ardından, kırık kalplerimizi toplamak için bir araya geldik. Bu topluluğun bir parçası olarak, kaybettiğimiz her bir yaşamın değerini bilmeli ve onların anısını yaşatmalıyız” diye konuştu.

Törende, üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Serper de bir konuşma yaparak şunları söyledi: “6 Şubat 2023 Pazartesi sabahı, karanlık bir güne uyandık. Biri 7.7, diğeri 7.6 büyüklüğünde 11 ilimizi etkisi altına alan deprem felaketinin üzerinden tam bir yıl geçti. Ruhu ve bedeni büyük yaralar alan vatandaşlarımız, ailelerini, sevdiklerini ve yuvalarını kaybettiler. Nice kayıplar verdiğimiz bu deprem felaketinde tarihi değerlerimiz ve şehirlerimiz de büyük zararlar gördü. Ülkemizi olduğu kadar üniversitemizi de derin bir acıya boğan deprem felaketinde 17 öğrencimizi kaybettik. Tarifi olmayan bu acıyı hala yüreğimizde hissediyor ve onları özlemle anıyoruz.”

Prof. Dr. Ahmet Serper, deprem felaketinin ardından Hacettepelilerin birlik ve dayanışma içinde olduğunu belirterek, üniversitenin sağladığı katkıları şu şekilde özetledi:
“Deprem felaketinin ertesi günü yola çıkan 80’e yakın hekim ve sağlık personelimiz deprem bölgelerindeki hastanelerde gönüllü olarak görev yaptı. Üniversitemiz İnşaat Mühendisliği ve Geomatik Mühendisliği öğretim elemanları bölgede hasar tespit çalışmalarında yer almak üzere görevlendirildi. Arkeoloji Bölümü koordinatörlüğünde oluşturulan bilim heyeti, depremlerden olumsuz etkilenen arkeolojik kazı alanları ve ören yerlerinin durum tespitine yönelik incelemelerde bulundu. Hastanelerimiz depremzede vatandaşlarımıza kucak açtı, yaralarını sardı. Öğrencisi, akademisyeni ve idari personeliyle birlikte tüm Hacettepeler birlik oldu; depremzedelerin ihtiyaç duyduğu malzemelerden oluşan 7 tır bölgelere ulaştırıldı, yardım kampanyaları, sosyal hizmet ve barınma gibi birçok konuda bir nebze de olsa acılarını hafifletebilmek adına destek verdiler, vermeye de devam ediyorlar.”

Üniversitemiz projelerinden birisi olan Malatya Hayat İyi Yaşam Merkezi’yle ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Serper, kısa vadede, depremden etkilenen bireylerin desteklenmesi ve sosyal entegrasyonun sağlanması; orta uzun vadede ise bölgedeki refah düzeyinin yükselmesine katkı sağlanması amacıyla üniversitemizden birçok personelin Malatya Hayat İyi Yaşam Merkezi’nde gönüllü olarak görev yapmayı sürdürdüğünü söyledi.

Konuşmaların ardından, hayatını kaybeden 17 öğrencinin anısını yaşatmak için isimlerinin yazılı olduğu Vefa Anıtı’na karanfiller bırakıldı.

Habere ilişikin videoya aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=SzoVocg0K8A