Hacettepe Üniversitesi global bir başarıya imza attı

Hacettepe Üniversitesi, Merck&Sharp Dohme (MSD) Global Klinik Araştırmalar Merkezi İş Birliği Programı kapsamında, dünyadaki yaklaşık 18 bin merkez arasından belirlenen öncelikli 31 merkezden biri oldu.

130 yılı aşkın süredir dünyanın en zorlu hastalıkları için ilaçlar ve aşılar sunan MSD’nin, geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği Global Klinik Araştırmalar Merkezi Bilimsel İş Birliği Programı kapsamında, dünya çapında MSD global klinik araştırmalarını yürüten yaklaşık 18 bin aktif merkez arasından, 31 merkez seçildi. Türkiye'den ise Hacettepe Üniversitesi, bu program kapsamında dünyadaki ilk 31 merkez arasında yer aldı. Hacettepe, MSD’nin ilaç ve aşı geliştirme planlama bilgilerine erişim ve klinik araştırma portföyünün gelişimi için bilimsel ve operasyonel iş birliği geliştirme fırsatı bulacak.

Klinik araştırmalar alanında Türkiye’de lider merkezler arasında yer alan Hacettepe Üniversitesi, MSD özelinde onkoloji, hematoloji, enfeksiyon/aşı, kardiyovasküler hastalıklar, gastroenteroloji, endokrinoloji gibi alanlarda toplam 74 klinik faz çalışması yürütüyor. MSD Türkiye, kurulan bu iş birliğiyle Hacettepe Üniversitesinin klinik araştırmalar alanında sahip olduğu gücü uluslararası alana taşıyarak, kurumun dünyada en saygın klinik araştırma merkezleri ile aynı kulvarda yer almasını sağlamayı hedefliyor. İş birliği kapsamında ayrıca, Hacettepe Üniversitesinin dahil olduğu klinik çalışma sayısını arttırarak, Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki akademisyenlerin tedavi alanlarında sunulan yeni tedavi seçenekleriyle bilimsel değerlendirme yapma şansına sahip olacağı ifade ediliyor.

İş birliği açılış toplantısı 3 Ekim’de Hacettepe Üniversitesinde gerçekleştirildi

Hacettepe Üniversitesi ve MSD Global Klinik Araştırmalar Merkezi İş Birliği açılış toplantısı 3 Ekim’de Sıhhiye Yerleşkesinde gerçekleştirildi. Toplantıya, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, Rektör Yardımcısı HÜKAM Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, MSD Türkiye, Ortadoğu ve Mısır Klinik Araştırmalar Direktörü A. Betül Erdoğan Sarılıcan, MSD Türkiye Bölgesi Genel Müdürü Gözde Güllüoğlu, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Doç. Dr. Tolga Karakan konuşmacı olarak katıldı.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran iş birliği anlaşması ile ilgili şunları söyledi: “Bugün MSD Türkiye ile klinik araştırmalar konusunda var olan iş birliğinin kapsamını genişleterek, uluslararası bir iş birliğine imza atıyoruz. Hacettepe Üniversitesi olarak sağlık alanında, özel olarak da klinik araştırmalar konusunda sahip olduğumuz öncü rolümüzün, MSD Türkiye ile yapılan iş birliği sayesinde daha da güçlendiğine inanıyor ve bu uluslararası proje ile Türkiye’nin klinik araştırma alt yapısına da katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Her iki kurum arasında var olan karşılıklı güven, bilgi paylaşımı ve uyum sayesinde; uluslararası arenada da üniversite-sektör iş birliğini en üst noktalara taşıyacağımıza inanıyorum.”

Prof. Dr. Serhat Ünal ise, “Hacettepe Üniversitesinin klinik araştırmalar alanındaki sahip olduğu yetkinlikler ve ortaya koyduğu bilimsel araştırmalar çerçevesinde elde etmiş olduğu bu başarının hedeflediğimiz daha nice başarıya önemli bir kapı araladığına inanıyorum. Klinik çalışmalarda büyük bir özveriyle ve cesaretle varlığını ortaya koyan, yenilikçi buluşların izini süren tüm Hacettepeli bilim insanlarımıza bu başarımıza ortak oldukları için teşekkürlerimi sunuyorum. MSD’nin katkılarıyla dahil olduğumuz bu uluslararası iş birliği ile Hacettepe Üniversitesinin klinik araştırmalarda küresel anlamda önemli bir pozisyona geleceğine inanıyorum” dedi.

Gerçekleştirilen uluslararası iş birliği ile ilgili olarak MSD Türkiye Direktörü Betül Erdoğan Sarılıcan, “Hacettepe Üniversitesi Hastanesi ile yaptığımız bilimsel iş birliğiyle, ülkemizdeki klinik araştırma alt yapısına; yeni ilaç ve aşı geliştirilmesine katkının arttırılması, tedavilere ve aşılara erişimin sağlanması ve yüksek kalitede verinin üretilmesi gibi konularda önemli katkı sağlayacağımıza inanıyor, Türkiye’nin klinik araştırmalar alanındaki uluslararası görünürlüğünü bu global bilimsel iş birliği ile daha iyi noktalara taşıyacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

MSD Türkiye Genel Müdürü Gözde Güllüoğlu ise, toplumun yenilikçi tedavilere ve aşılara erken erişimini sağlamayı hedeflediklerinin altını çizerek, “MSD’nin Hacettepe Üniversitesi ile yaptığı bu uluslararası bilimsel iş birliğinin, ülkemizin sağlık alanındaki Ar-Ge faaliyetlerine önemli bir katkısının olmasını diliyorum. Hayata geçirdiğimiz bu proje ile Türkiye’deki üniversite-sanayi iş birliğinde yeni kapılar aralanacağına inanıyoruz. MSD Türkiye olarak, bu uluslararası iş birliği projesinin ülkemizin klinik araştırmalar alanında yatırım çeken dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alması için önemli bir adım olduğuna inanıyoruz.” dedi.

TİTCK Başkanı Doç. Dr. Tolga Karakan da, “Klinik araştırmalar, halkımızın yenilikçi tedavilere erken erişebilmesi için önem taşımaktadır. Ülkemizin klinik araştırma alanındaki önemli merkezlerinden biri olan Hacettepe Üniversitesi ile  MSD arasında gerçekleşen bu uluslararası bilimsel iş birliğinin, Türkiye’deki klinik araştırma altyapısına önemli destek vereceğini inanıyor, Hacettepe Üniversitesinde klinik araştırmalara destek veren kurum yetkililerini ve MSD Türkiye’yi bu iş birliğini hayata geçirdikleri için tebrik ediyorum.” dedi.