URAP, 2022-2023 Türkiye Sıralaması'nı açıkladı

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı, Türkiye’deki üniversiteleri akademik performanslarına göre, Clarivate Analytics/InCites uluslararası kaynakları ve YÖK’ün yayınladığı verileri kullanarak sıralıyor. Son dört yıldır birinci sırada yer alan Hacettepe Üniversitesi, 2022-2023 yılında ikinci sırada yer aldı.

URAP Türkiye sıralamasında 2009 yılından bu yana kullanılmakta olan dokuz göstergeye bu yıl altı yeni gösterge eklendi. Üniversitelerin araştırma etkinliklerini daha hassas ölçebilmek amacıyla eklenen bu göstergeler arasında TÜBİTAK proje sayısı, yurt içindeki üniversitelerle ortak makale sayısı ve yabancı üniversitelerle ortak makale sayısı yer alıyor.

URAP, 2022-2023 Türkiye Sıralaması’na ilişkin yayınladığı basın açıklamasında “Türk üniversiteleri son yıllarda sadece URAP dünya sıralamasında değil diğer kurumların dünya sıralamalarında da gerilemektedir. Etki değeri en düşük dergilerdeki makale sayılarını dünya ortalamasının altına indirip etki değeri en yüksek dergilerdeki makale sayılarını dünya ortalamasının üzerine çıkarabilen üniversitelerimiz dünya sıralamalarında üst sıralara yükselecektir” şeklindeki değerlendirmeye yer verdi.                                                                 
           
URAP 2022-2023 Türkiye sıralama tablolarına https://newtr.urapcenter.org/ adresinden ulaşılabilir.