Doç. Dr. Derya Dikmen’in hazırladığı rapor DSÖ tarafından yayımlandı

Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Dikmen’in katkılarıyla hazırlanan “USE OF NUTRIENT PROFILE MODELS FOR NUTRITION AND HEALTH POLICIES” raporu, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi tarafından yayımlandı.

DSÖ Avrupa Bölge Ofisi, bölgedeki çocuklara yönelik sağlıksız yiyecek ve içeceklerin pazarlanmasını kısıtlamak için 2015 yılında bir besin ögesi örüntü profili modeli geliştirdi ve 2019 yılında, bebekler ve küçük çocuklara yönelik tamamlayıcı besinlerin uygunsuz pazarlamasını ele almak için bir besin ögesi örüntü profili modeli taslağı başlattı. Besin ögesi örüntü profili oluşturma, besinleri, hastalıkları önleme ve sağlığı geliştirme ile ilgili nedenlerle besin ögesi bileşimlerine göre sınıflandırma veya sıralama bilimi olarak tanımlanıyor.

Yayımlanan rapor, Eylül 2021'de DSÖ Avrupa Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü Ofisi tarafından düzenlenen, DSÖ Avrupa Bölgesinde besin profili modellerinin kullanımına ilişkin bir uzman toplantısını özetliyor. Raporda, sağlıksız besinlerin pazarlanmasının kısıtlanması ve bebek maması modelinin tamamlanması, paketleme önü etiketlemesi için besin profili modellerinin kullanımının araştırılması ve besinler ile sağlıklı sürdürülebilir diyetler için sağlık vergilerine besin profili uygulama olanakları gibi bölgesel besin profili modelinde revizyonlar öneriliyor.

https://apps.who.int/iris/handle/10665/363379