Üniversitemizin derecelendirme kuruluşlarındaki durum analizi

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan URAP (University Ranking by Academic Performance), 2023 Yılında Üniversitelerimizin 11 Dünya Genel Sıralamasındaki Durumu Basın Açıklamasını 2 Temmuz 2024 tarihinde yayınladı. 

Raporda 11 dünya genel sıralaması temel alınarak, bu sıralamalarda ilk 500 üniversite arasına giren Türk üniversitelerinin durumu, araştırma üniversitelerinin durumu, 2011’de ilk 500 üniversite arasına girmiş olan 10 üniversitemizin 2023’teki durumu ve 2023 yılında dünya sıralamalarında en fazla sıralamada yer alan üniversitelerimize ait analiz sonuçlarına yer verildi.

Rapora göre 2023 yılında ilk 500 üniversite arasına giren 9 Türk üniversitesinin durumuna ait tablo aşağıdaki gibidir.

 

Tablo 1 Kaynak:http://newtr.urapcenter.org/cdn/storage/PDFs/T9ZgZkinootoAWehr/original/T9ZgZkinootoAWehr.pdf 

Hacettepe Üniversitesi, URAP tarafından incelenen 11 dünya genel sıralamasının tamamında yer aldı.

LEIDEN sıralamasında ise 410. sırada yer alarak ilk 500’e girme başarısını gösterdi. LEIDEN Sıralaması, doğrudan üniversitelerden elde edilen verileri kullanmak yerine birincil veri kaynağı olarak akademik yayın veri tabanlarını kullanması sebebiyle daha objektif bir değerlendirme aracı olarak kabul ediliyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde, Hacettepe Üniversitesinin 410. sırada yer alması, 2023 yılında akademik yayın ve atıf konusunda ciddi bir başarı yakaladığını gösteriyor.

URAP 2023 raporuna göre üniversitelerimizin dünya sıralamalarında daha iyi düzeyde yer alması için etki değeri yüksek dergilerde daha fazla yayın yapması tavsiye ediliyor. Bununla beraber üniversitemizin doğrudan bilimsel yayın ve atıfları dikkate alarak değerlendirme yapan LEIDEN sıralamasında ilk 500’de yer alması ayrıca önem kazanıyor.

Üniversitemizin bir diğer önemli başarısı ise; URAP Dünya sıralamasında 554. sırada, WEBOMETRICS’de 518. sırada, US NEWS&WORLD REPORT’da 554. sırada yer alarak, bahsi geçen derecelendirme kuruluşlarında ilk 500’e oldukça yakın sırada yer almış olmasıdır. 

Araştırma Üniversiteleri temelinde yapılan değerlendirmede ise bu statüye sahip 23 Türk üniversitesi bulunuyor. 2023 yılında bu üniversitelerden 5’i devlet üniversitesi olan 7 üniversite, ilk 500’de yer aldı. Hacettepe Üniversitesi bu analiz açısından ilk 500’e giren 7 üniversiteden biri olma başarısını gösterdi.