Ankara Devlet Konservatuvarının 87. yıl dönümü coşkuyla kutlandı

1936 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle kurulan ve 1982 yılında Hacettepe Üniversitesine bağlanan Ankara Devlet Konservatuvarı, “87. Kuruluş Yıl Dönümü Etkinlikleri” çerçevesinde 5-11 Mayıs 2023 tarihleri arasında birçok etkinlik düzenlendi.

Müzik, Sahne Sanatları ve Müzik Bilimleri başlıklarına sahip üç bölümü; ilköğretimden, doktora ve sanatta yeterlik seviyesinde eğitim veren yüzlerce programı ile Ankara Devlet Konservatuvarı, emanet aldığı Cumhuriyet’in “müzik ve sahne sanatları” mirasını koruyarak, geliştirerek geleceğe coşku ve inançla taşımaya devam ediyor. Ankara Devlet Konservatuvarı binasında gerçekleştirilen 87. Kuruluş Yıl Dönümü Etkinlikleri, çeşitli etkinliklerle büyük bir coşku içinde kutlandı.

5 Mayıs 2023 tarihinde; Ankara Devlet Konservatuvarının öğretim elemanları, mezunları ve öğrencilerinden oluşan heyetinin Antıkabir’de konservatuvarın kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi makamını ziyaret etmeleriyle başlayan törenler, hemen arkasından mezuniyetlerinin 50. yıllarını kutlayan mezunların plaketlerini almalarıyla devam etti.
İstiklal Marşı’nın Hacettepe Senfoni Orkestrası ve Konservatuvar Korosu tarafından icrası ile başlayan plaket töreni; Ankara Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Metin Munzur’un açılış konuşması, Hacettepe Senfoni Orkestrası konseri, Konservatuvar Marşı'nın icrası ve plaket töreni ile devam etti. Aynı gün, Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı’nın düzenlediği Feza Gökmen Oda Müziği Sınıfı konserinin ardından Tiyatro Ana Sanat Dalı tarafından sahneye konulan Mrozek’in “Sığıntılar” isimli oyunu sergilendi.
İlk günün son etkinliği ise, Cumhuriyetimizin 100. Yılı onuruna Ankara Devlet Konservatuvarının Paraguay ve El Salvador Büyükelçilikleri ile birlikte düzenlediği "Agustín Pio Barrios Anma Konseri" oldu. Konser, 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde yaşanan deprem felaketinde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımız için yapılan saygı duruşu ve üç ülkenin milli marşlarının icrası ile başladı. El Salvador Türkiye Büyükelçisi Hector Enrique Jaime Calderon, Paraguay Türkiye Büyükelçisi Ceferino Adrian Valdez Peralta, Dışişleri Bakanlığı Dış Tanıtım ve Kültür İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Günay ve konservatuvarımızın Müdürü Prof. Dr. Metin Munzur’un konuşmalarının ardından “Barrios’un” eserlerinden oluşan konsere geçildi. Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serhat Ünal ile yaklaşık 20 büyükelçiyi de içeren yoğun bir uluslararası protokolün katılım ve ilgisini çeken konserde, Ankara Devlet Konservatuvarının eğitim kadrosunda yer alan sanatçılar Barrios’un çeşitli eserlerini icra etti. Konserde, Barrios’un eserlerinin Erkan Mehmet Karagülle, Alper Es, Soner Çiftçioğlu ve Eren Süalp tarafından yapılan ustalıklı icralarının yanı sıra, bestecinin "Danza" adlı eserinin bağlama için yazılmış varyasyonları ve ana tema üzerine doğaçlamaların Prof. Dr. Cenk Güray tarafından bağlama ile icrası da yoğun ilgi topladı.
Etkinliklerin ikinci günü olan 6 Mayıs tarihi aynı zamanda Ankara Devlet Konservatuvarının anıtsal isimlerinden Necil Kazım Akses’in de 115. yaş günüydü. Bu vesile ile “Bir Cumhuriyet Mirası Olarak Ankara Devlet Konservatuvarı" adlı söyleşi ve “Sanat ve Çocuk” adlı sergi, 115. doğum gününde Necil Kazım Akses anısına Prof. Rengim Gökmen, Ersin Antep, Pınar Alpay ve Cenk Güray’ın katılımlarıyla tertip edildi.

8 Mayıs tarihindeki etkinlikler ise, Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Ana Sanat Dalı tarafından düzenlenen “Klaranka” konseri ile başladı. MBO ve MSSL Okul-Aile birlikleri tarafından düzenlenen Kermes’in ardından Caz Ana Sanat Dalı dinletisi düzenlendi. Günün etkinlikleri Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı’nın düzenlendiği Erdoğan Davran Oda Müziği Sınıfı’nın konseri ve Tiyatro Ana Sanat Dalı’nın sahneye koyduğu Shakespeare’in “Macbeth” adlı oyunu ile devam etti. Günün son konseri ise, Prof. Rengim Gökmen’in şefliğinde sahneye çıkan Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası’nın “Genç Solistler” başlığındaki konseri oldu.

9 Mayıs tarihindeki etkinlikler, Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı tarafından düzenlenen Kontrabas Orkestrası konseri ile başladı. Alanındaki ilk örneklerden olan orkestranın sıra dışı repertuvarı büyük ilgi topladı. Bu etkinliğin ardından Müzik Bilimleri Bölümü tarafından düzenlenen Müzik Bilim Konferansları kapsamında Günay Günaydın, “Güftelerimizin Gizli Dünyası” başlıklı bir seminer verdi. Seminer sonrası, CSO Keman Sanatçısı konservatuvarımız mezunu Hüseyin Ulutaş ve Yaylı Sazlar Quarter izleyiciyle buluştu. Konserde, keman repertuvarının ustalık gerektiren eserlerinin yanında Ali Ekber Çiçek’in “Haydar Haydar” adlı eserinin özgün bir düzenlemeyle seslendirilmesi de büyük bir coşku yarattı. Günün son etkinliği ise, Opera Ana Sanat Dalı tarafından düzenlenen ve Lied’lerin incelikli icrası ile beğeni toplayan “Lied Akşamı” oldu.

Etkinliklerin son gününde yer alan Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Gençlik Senfoni Orkestrası’nın Prof. Dr. Burak Tüzün’ün şefliğinde verdiği konser, seyirciye konservatuvar ruhunun genç kuşaklarda nasıl bir güç ile devam ettiğini gösterdi. Öykü Kebir (fagot), Beyza Tur (fagot), Mert Bütüner (kontrbas), Roni Doğan (korno), Hatice Nisa Sarı (viyolonsel) ve Zeyno Karadağlı’nın (piyano) solist olarak katıldığı konser, Cumhuriyet’in oluşturduğu kültür temellerinin, önümüzdeki yüzyılda da devam edebileceği konusunda umut verdi.