Beytepe Yerleşkesinde inşaa edilen, tamamen atık malzemeyle yapılması ve taşınabilir olmasıyla dikkat çeken “Destek Hizmetleri Binası”nın açılış töreni 16 Mart günü gerçekleştirildi. Törene Hacettepe Üniversitesi yönetimi, akademik ve idari personeli ile Taleworlds şirketinin CEO’su Armağan Yavuz katıldı.
Geliştirdiği yeni bir teknikle bu yapıyı tasarlayan üniversitemiz İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahmaran törende bir konuşma yaparak proje sürecini şöyle anlattı. “2019 yılında Türkiye-İngiltere ikili iş birliği kapsamında bir çalışma sunmuştuk. O projenin adı, “Düşük Maliyetli Konutlandırma İçin Lego Tarzı Yapı İnşaası”ydı. Sonraki yıl İngiltere ile iş birliği yapan farklı ülkeler arasındaki projelerin her ülke adına ödül verilmesine karar verilmiş. Biz de Türkiye kapsamında bu ödüle başvurduk. Ülkemizdeki 50 başvurudan ilk 4’e kaldık. Ödül töreninin sonuçları açıklandı ve ödülü biz aldık. Bu ödül kapsamında, Rektörümüzün de desteğiyle bu alanda çalışmalarımıza başladık.”
DÜNYADA İLK OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR
Binanın özelliklerini anlatan Prof. Dr. Mustafa Şahmaran, “Bu yapının ilk özelliği, yüzde yüz sökülüp takılabilir olması. İstediğimiz an bu yapıyı söküp başka bir alana taşıyabiliriz. Tüm deprem testleri de yapıldı. Diğer özelliği de tamamen inşaat yıkıntı atıklardan yapılmış olması. Hem dünyada, hem ülkemizde ilk kez bu özelliklere sahip bir yapı tasarlandı” dedi.
DEPREM BÖLGESİNE GÖNDERİLMEK ÜZERE BİR YAPI DAHA TASARLANDI
Tamamen sökülüp takılabilir ve tamamen inşaat atıklarını kullanarak bir yapı daha tasarladıklarını dile getiren Şahmaran, bu yapıyı Haziran sonuna kadar bitirip deprem bölgesine hediye etmek istediklerini söyledi.
1 KURUŞ HARCAMADIK
Açılış töreninde üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran da bir konuşma yaparak şunları söyledi: “Her şeyden önce bu binanın benim için, bir maliyeci için değerini ifade edeyim. Ben buraya 1 kuruş harcamadım. 1 kuruş harcamadan böyle bir kapasite oluşturduk. Bugüne kadar bu üniversiteye emekleriyle hizmet eden ama maalesef çok namüsait koşullarda hizmetlerini yürütmek zorunda kalan, buradaki emekçilerimizin durumunu iyileştirecek bir adım attığımız için bu binayı çok anlamlı buluyorum. Bu alan, kampüste inşaat yapmış firmaların hafriyatlarını, inşaat molozlarını döktüğü bir yerdi. Bu durumu değerlendirdik. Üniversitemize değer katmak için elinden geleni yapan Taleworlds firmasından da destek istedik. 2-3 ay içerisinde hemen yapıldı ve bugünkü konumuna geldi.”