Depremzede anne ve kızı ilk adımlarını Hacettepe’de attılar

Deprem felaketi sonucu yaşanan kayıpların yanında birçok insan kol ve bacak kayıpları sebebiyle engelli olmuştu.

Felaketin ilk gününden itibaren deprem bölgesinden transfer edilen ve Hacettepe Üniversitesi Hastanelerinde amputasyonu olan depremzede bireylere, tıbbi tedavinin yanı sıra Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi tarafından fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımları da uygulandı. 

Protez yapımı için uygun hale gelen bireylere “üç boyutlu tarama sistemi ile teknoloji destekli protez yapımı”na başlandı. Her ikisi de diz altı seviyeden ampute olan depremzede anne ve kızı, 10 Mayıs 2023 Çarşamba günü ilk kez yapılan protezleri ile yürümeye başladı. 

Üniversitemiz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi imkanlarıyla yapılan protezler, deprem nedeniyle diz altı seviyeden bacağını kaybeden iki hastanın, kaybettikleri yürüme yeteneğini yeniden kazanmaları, bu sayede fonksiyonel birer birey olarak toplumda rol üstelenebileceklerini görmeleri sağlandı.

Bir ampute bireyin protezi ile fonksiyonel olabilmesi, günlük yaşam aktivitelerini devam ettirebilmesi ve sosyokültürel yaşama dönüşünün protez ile rehabilitasyon sürecine bağlı olduğunu belirten Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem Ülger, “protez yapımı yanı sıra protez ile eğitim verebilecek ve rehabilitasyon sürecini yönetebilecek kadro ve ekipman desteğinin olması hastaların en büyük şansı, protezin yapımından çok rehabilitasyon süreci önemlidir ve yaşama aktif katılımı sağlayan rehabilitasyonun başarısıdır” dedi.

Haberin videosunu izlemek için tıklayınız.