Dünyanın en büyük “Çingene Kızı” mozaik replikası Hacettepe’de

Tek parçada meydana getirilen ve boyutlarıyla dikkat çeken dünyanın en büyük “Çingene Kızı” mozaik replikasının açılışı Hacettepe Üniversitesi Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi.

Fırat kıyılarından toplanan 27 bin adet doğal taşın kullanıldığı, 3,81’e 7,65 metre boyutlarıyla tek parçada meydana getirilen ve Gaziantep’te hazırlanan dünyanın en büyük “Çingene Kızı” mozaik replikasının açılış töreni 5 Ekim günü Beytepe Yerleşkesi kütüphane binası önünde gerçekleştirildi. Törene, Hacettepe Üniversitesi yöneticileri ile Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Hazine ve Maliye Bakanlığı Daire Başkanı Mehmet Bülbül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Hakan Tanrıöver, Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcısı Harun Çelik, önceki dönem devlet bakanlarından Vehbi Dinçerler ve Abdülkadir Ateş, 27. Dönem Gaziantep Milletvekili Dr. Ali Muhittin Taşdoğan, 26. Dönem Gaziantep Milletvekili Canan Candemir Çelik, Gazi Kültür A.Ş.’den yöneticiler ve eserin sanatçıları Mehmet Yılmaz ile Nazmiye Sayın Nar katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Fatma Şahin, Hacettepe’nin bir marka ve iyi öğrencinin geldiği toptan kalite olduğunu belirterek, “Bizim Hacettepe’ye ve Hacettepe’nin yetişmiş insan gücüne ihtiyacımız var. Cumhuriyet’in 100. yılında partimiz ve yaşam şeklimiz ne olursa olsun sorunlarını çözmüş bir Türkiye, çocuklarımıza bırakacak güzel bir dünya istiyoruz. Bilen insanların çoğaltıldığı, öğrencilerimizin bundan büyük bir sinerji oluşturduğu yeni yüzyılı birlikte inşaa edelim. Birazdan göreceğiniz bu mozaik de bütün renkler birleştiği zaman oldu. Her yerde mozaik var fakat bir mozaik şehri olan Gaziantep mozaiğinin farkı renk çeşitliliği ve derinliğidir. Bu mozaiği hızlı bir şekilde yapan ekibe, alt yapı hazırlayan sayın valime ve buna fırsat veren Hacettepe Üniversitesi Rektörüne çok teşekkür ediyor, Hacettepe’ye hayırlı uğurlu olsun diyorum.” şeklinde konuştu.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran da bir konuşma yaparak eserin yapılış hikayesini anlattı. Güran, “Rektör olarak atandığım ilk ay ziyaretime gelen yetkililerin kütüphanemizin üzerinde bir Çingene Kızı mozaiğinin olduğunu ve bunun fırtınada döküldüğünü söylemesi üzerine bu mozaiği tekrar yaptırmaya karar verdik. Biz arayış içerisindeyken bu konunun öğrencilerimizin de zihninde yeri ve kıymeti olduğunu öğrendik. Çingene Kızı sadece Gaziantep’in bir motifi değil aynı zamanda üniversitemizin ve ülkemizin de bir motifiydi. O yüzden bu eseri tekrar hayata geçirmek önemliydi. Covid sürecinin de etkisiyle çözüm için girişimlerimizden bir süre sonuç alamadık. Kıymetli dostum, Kültür Bakanlığından Hakan Tanrıöver ile görüşüp durumu anlattım. Kendisi de gerekli organizasyonu hemen yaparak, kısa bir sürede bu konuyu çözdü” diyerek konuyu özetledi.  Güran, eserle ilgili düşüncelerini de şu sözlerle ifade etti: “Yüzlerin resmedildiği birçok eser var ama bunların hiç birinde o yüz, o gözler sizi takip etmiyor. Bunun tek bir istisnası var o da “Çingene Kızı”. Tamamen doğal taşlarla yapılan bu eserin, Zeugma müzesindeki orijinali dışında dünyadaki en değerli mozaik olduğunu düşünüyorum. Desteklerinden dolayı tüm Gaziantep kamuoyuna teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından eserin sanatçıları, Mehmet Yılmaz ve Nazmiye Sayın Nar’a teşekkür belgesi takdim edildi.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"