Hacettepe ve UNEC iş birliğiyle “Sözde Ermeni Soykırımı: İddialar ve Gerçekler”

“Sözde Ermeni Soykırımı: İddialar ve Gerçekler” başlıklı uluslararası konferans, Hacettepe Üniversitesi ve Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi (UNEC) iş birliğiyle 24-25 Nisan 2024 tarihlerinde Bakü’de gerçekleştirildi.

UNEC Rektörü Prof. Dr. Adalet Muradov ve UNEC Türk Dünyası İktisat Fakültesi (TÜDİFAK) Dekanı Prof. Dr. Mehmet Yüce’nin ev sahipliğinde düzenlenen konferansa,üÜniversitemizi temsilen İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yonca İldeş ile Hacettepe Üniversitesi Azerbaycan Koordinatörü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Özlem Pınar Oran katıldı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı, KKTC Bakü Temsilcisi Büyükelçi Ufuk Turganer, Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı Bakü iletişim Müşaviri Dr. A. Cihangir İşbilir, Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçiliği Kültür Müşaviri Prof. Dr. Muhittin Macit, Ticaret Müşavirleri Yakup Sefer, Ahmet Erdal ve Murat Yaman, Din Müşaviri İhsan Açık, TİKA Bakü Koordinatörü Hayrettin Özçelik, Azerbaycan Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Albay Nurullah Aliyev, Azerbaycan Milli Savunma Üniversitesi Rektör Yardımcısı olarak görevlendirilen Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Talat Canpolat ve Azerbaycan Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) temsilcileri, Azerbaycan Türkiye Gençlerinin Dostluk Cemiyeti temsilcileri, kamu kurumları temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler konferansa katılım gösterdi.

Açılış konuşmaları Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adalet Muradov, Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Milletvekilleri Prof. Dr. Anar İskenderov ve Nagif Hamzayev tarafından yapıldı.

Prof. Dr. Mehmet Yüce başkanlığında yapılan ‘‘Tarihsel Açıdan Türkiye ve Azerbaycan’da Ermeniler’’ başlıklı Açılış oturumunda, TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Milletvekili ve Milli İlimler Akademisi (AMEA) Kafkas Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Musa Kasımlı ve AMEA Üyesi Prof. Dr. Solmaz Rüstemova Togidi sunumlarını yaptı. Konferans, birisi öğrenci sunumları olmak üzere dört oturum halinde gerçekleşti.

Azerbaycan Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) desteğiyle düzenlenen uluslararası konferansa, Azerbaycan’ın çeşitli kamu kurumlarının temsilcileri ve üniversite öğrencileri tarafından yoğun ilgi gösterildi. Konferans, Türkiye ve Azerbaycan basın organlarında canlı olarak yayınlandı.