İklim Elçisi öğrencimiz Elif Ayhan COP28 zirvesinde

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve UNICEF Türkiye’nin desteğiyle Kasım 2021’de başlatılan “Genç İklim Elçileri Hareketi”, iklim değişikliği ve çevre konusunda gençlerde farkındalığı artırmayı amaçlıyor.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) bu yıl 30 Kasım - 12 Aralık tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde gerçekleşti. Üniversitemiz İklim Elçisi ve İklim Elçileri Koordinatörü seçilen Çevre Mühendisliği bölümü öğrencimiz Elif Ayhan, iklim elçilerini temsilen COP28'e katılım gösteren 5 temsilciden biri olarak Türkiye delegasyonu ile birlikte konferansta yer aldı.
Elif Ayhan, Türkiye pavilyonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın “Sıfır Atık Hareketi” konusunda yapılan çalışmaları aktardığı konuşmasını dinleyerek kendisiyle görüştü. Elif Ayhan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin Türkiye pavilyonu ziyaretinde de yer aldı.

COP28 süresince müzakerelere, panellere ve yan etkinliklere katılım gösteren öğrencimiz, İklim Değişikliği Başkanlığı İklim Müzakereleri ve Uluslararası Politikalar Dairesi Başkanı Ayşin Turpancı ve diğer iklim elçileri ile birlikte COP28 Başkanlığının toplantısına katıldı. Ayhan, Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol'un, IPCC Başkanı Jim Skea'nın, TOGG CEO'su Gürcan Karakaş'ın panellerine de katılım göstererek konuşmacılarla bir araya geldi.

Elif Ayhan, 8 Aralık tarihinde Türkiye pavilyonunda Özyeğin Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Antalya Bilim Üniversitesinin iklim elçileri ile birlikte, "Genç İklim Elçileri Platformu ve İklim Eyleminde Türk Gençliğinin Sesi" başlıklı bir panel düzenledi. Konferans boyunca iklim elçileri ile birçok kez bir araya gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve Baş müzakereci Fatma Varank ve İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar da panele katılım gösterdi.