Üniversitemiz radyocerrahi alanında çığır açacak bir adım daha attı. Türkiye'nin ilk robotik jiroskopik radyocerrahi cihazı ZAP-X, Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesinde 20 Şubat 2024 tarihinde yapılan açılışla hizmete alındı.
Açılış törenine; Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Başkan Yardımcısı Kutluhan Taşkın ve diğer yetkililer ile Sektörler ve Kamu Yatırımları Genel Müdürlüğü yöneticileri, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Serhat Ünal, Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım, Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Sağlık Hizmetleri Birimi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Necla Özer, üniversitemizin yöneticileri, akademik ve idari personeli katıldı.
Türkiye’de ilk, Avrupa’da 7., dünyada ise 18. sistem olarak kurulan ZAP-X sistemi ile hastalara daha etkili ve daha az invazif yeni bir tedavi imkanı sunulmuş olacak.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, “Biz Hacettepe Üniversitesi olarak kendimizi ilklerin üniversitesi olarak nitelendiriyoruz. Kurulduğu günden bu yana Türkiye için hatta dünya için ilk olabilecek işlere imza atmış bir üniversiteyiz. Eminim burada çok insan şifa bulacak, onların duaları bu hizmeti hayata geçiren ve devam ettiren herkesin hem bu dünyada hem de öbür dünyada bence en büyük ödülü olacak.” dedi. Desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile devletimizin ilgili birimlerine teşekkürlerini sunarak, üniversite olarak daha büyük projelere imza atmak için yoğun bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.
Türkiye'nin ilk robotik jiroskopik radyocerrahi cihazını tanıtan üniversitemiz Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, bu cihazın baş, boyun kanserleri ve beyin bölgesindeki hastalıkların tedavisinde kullanılacağını belirterek, "Beyni radyocerrahi ile tedavi ederken, en iyi sonucu elde etmek için her ince ayrıntı önemlidir. Kobalt-60 radyoaktif kaynakları kullanmadan sadece kranial ve baş-boyun bölgesi tümörlerini tedavi etmeye adanmış olan ZAP-X; meme, akciğer ve prostat kanserlerini tedavi etmek için tasarlanmış çok amaçlı diğer radyoterapi sistemleri ile mümkün olmayan birinci sınıf tedavilere olanak tanıyacak. Stereotaktik radyocerrahi konusunda Hacettepe olarak ilklere imza atmış, yirmi yılı aşkın bir deneyime sahibiz. ZAP-X ile kendimizi sadece beyin lezyonlarını tedavi etmekle sınırlamayıp, aynı zamanda uygun endikasyonlu orbital tümörler, uveal melanomlar ve nazofarengeal kanserler gibi tekrarlayan üst baş ve boyun bölgesi tümörlerini de tedavi etmeyi planlıyoruz. ZAP-X sistemi ve tedavi ünitesinin açılışını gerçekleştirmekten ve anabilim dalımızın dünya standartlarındaki kapasitesini ZAP-X ile daha da genişletmiş olmaktan büyük heyecan ve mutluluk duyuyoruz." dedi.
Geleneksel cihazlara kıyasla, ZAP-X sisteminin çalışması için yüksek maliyetli ve sınırlı Kobalt-60 radyoaktif kaynağa ihtiyaç duyulmayacağına dikkat çeken Özyiğit, bu özelliğin tedavi maliyetlerini düşürerek, ilgili sağlık hizmetinin daha erişilebilir hale geleceğini ifade etti.
ZAP-X teknolojisi ile dünya genelinde kanser tedavisinde başlayan yeni dönemin, Hacettepe Üniversitesinde verilecek yeni hizmetle birlikte Türkiye’de de başlaması anlamına geliyor. Oluşturulan bu alt yapı ile Hacettepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalının çok nitelikli, alanında lider konumdaki uzman hekimleri tarafından çok sayıda hastaya yüksek kalitede tedavi hizmeti sunulacağı öngörülüyor.
Tanıtım videosuna aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir.