Shanghai Ranking Dünya Üniversiteler Sıralamasını açıkladı.

Academic Ranking World Universities 2003 yılından başlayarak Center for World-Class Universities (CWCU) tarafından yayınlanmıştır. 2009 yılında ise söz konusu dünya sıralamalarının telif ve yayıncılık hakları Çin merkezli bağımsız derecelendirme kuruluşu olan Shanghai Ranking Consultancy tarafından alınmıştır. Herhangi bir üniversite ya da devlet kurumu ile bağı bulunmayan şirket, söz konusu sıralamaları, alanlarda yapılan yayınlar ve başarıların esas alındığı 6 farklı endeks üzerinden değerlendirmektedir.

Kriterler

Göstergeler

Ağırlık

Eğitim Kalitesi

Nobel Ödülü ve Alanında Madalya alan Mezun

%10

Öğretim Üyesi/Fakülte kalitesi

Nobel Ödülü ve Alanında Madalya alan Personel

%20

Belirlenen geniş alan kategorisinde yüksek atıflı araştırmacılar

Araştırma Çıktısı

Doğa ve Fen bilimlerinde yayınlanmış makale

SCI-expanded ve SSCI’da dizinlenmiş makale

Kişi Başı Performans

Kurumun kişi başına akademik performansı

%10

1800’den fazla üniversitenin değerlendirildiği ve sadece en iyi 1000 üniversitenin yayınlandığı ARWU 2021 listesine Türkiye’den 8 üniversite girmiştir. Hacettepe Üniversitesi, 701-800 bandında yer almıştır. Dikkat çekici bir husus ise ülkemizden sıralamaya giren üniversite sayısının geçtiğimiz yıl 11 iken bu yıl 8’e düşmüş olmasıdır.

Hacettepe Üniversitesi’nin ARWU Dünya Üniversiteleri sıralamasında 2020 yılında 601-700 bandında iken 2021’de 701-800 bandına gerilediği ancak Türkiye sıralamasındaki 2-3.lük yerini koruduğu gözlemlenmektedir.

54 konu başlığı altında 93 ülkeden 4000 üniversitenin değerlendirildiği ARWU 2021 yılı Akademik Konulara Göre Global Sıralaması’nda Hacettepe Üniversitesi Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Biyoteknoloji, Klinik Tıp, Halk Sağlığı, Hemşirelik, Medikal Teknoloji ve Eğitim olmak üzere toplam 7 alanda değerlendirmeye girmiştir. Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile Halk Sağlığı konu başlıklarında dünya sıralamasında 201-300 bandında yer alan Üniversitemiz, 2021 yılında bu alanda ülkemizden sıralamaya dahil olan tek üniversite olma başarısını göstermiştir. Biyoteknoloji ve Klinik Tıp alanlarında geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 401-500 bandında sıralamaya giren tek Türk üniversitesidir. 2020’de sıralamaya giremediği Eğitim alanında ise 301-400 bandında listeye girerek bu yıl Türkiye’deki en iyi 2. üniversite olmuştur. Hacettepe Üniversitesi’nin dünya üniversiteleri arasında Hemşirelik alanında 201-300 ve Medikal Teknoloji alanında 301-400 bandındaki geçtiğimiz yıldaki yerini koruduğu görülmektedir. 2020’de yer aldığımız Dişhekimliği ve Ağız Bilimleri alanında ise bu yıl sıralamaya girilememiştir.