Türk bilim insanlarından önemli tespit

Üniversitemiz Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Aydar öncülüğünde, Hacettepe Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Université Clermont Auvergne-Magmalar ve Volkanlar Laboratuvarı mensuplarından oluşan bir ekip, sivil havacılık için büyük tehdit olan volkanik patlamaları inceleyerek geçmişte meydana gelen Volkanik Kül-Uçak etkileşimlerinin zararlarını volkanik patlama tiplerine göre sınıflayıp, özellikle motor arızalarına neden olan unsuru tespit etti.

Ekip, bugüne kadar bilinmeyen bir husus olan, uçak motoru içinde, bazen uçak motorlarının durmasına yol açacak şekilde meydana gelen kül erimelerine, volkanik patlamalara dışarıdan su katılmasının yol açtığını (yağmur, kar, buzul erime suyu vb.), suyun varlığında volkanik küllerin çok daha rahat eriyebildiğini hem istatistiksel hem de erime deneyleriyle ispat etti.

Prof. Dr. Aydar ve ekibinin “Volcanic jets to Commercial Jets: Synopsis and Diagnosis- (Volkanik Püskürümlerden Ticari Jetlere: Özet ve Teşhis” başlıklı bu çalışması Bulletin of Volcanology dergisinde yayımlandı.