Türkiye'nin en kapsamlı Biyoçeşitlilik Müzesi Hacettepe'de açıldı

Türlerin ve genlerin biyosferdeki serüvenlerinin keşfedileceği, ülkemizin zengin biyolojik çeşitliliğinin en kapsamlı örneklerle sunulduğu Hacettepe Üniversitesi Biyoçeşitlilik Müzesi’nin (BİYOSFER) açılış töreni, 22 Mayıs 2023 tarihinde, Dünya Biyoçeşitlilik Günü’nde Beytepe Yerleşkesinde gerçekleştirildi. 

Törene, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, Tagem Genel Müdürü Dr. Metin Türker, Hacettepe Üniversitesi yönetimi, personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı, Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi, bakır üflemeli çalgı bölümü öğrencilerinin hazırladığı dinletiyle başlayan program, Biyolojik Çeşitlilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Selim Sualp Çağlar’ın açılış konuşmasıyla devam etti. Prof. Dr. Selim Sualp Çağlar “2009 yılı başında başlayan Doğa Koruma ve Biyolojik Çeşitlilik Eğitim Araştırma Merkezi isimli proje kapsamında kurulan, Biyoçeşitlilik Müzesi’nin bugün açılışını yapıyoruz. Müzemiz, ülkemizin biyolojik çeşitlilik konusundaki ihtiyaçları, ulusal ve uluslararası gereksinimler göz önüne alınarak tamamlandığında çok kapsamlı ve birçok paydaşı içinde barındıran bir proje önerisi olarak ortaya çıkmıştır.” dedi. Projenin amacının, ülkemizin doğal biyolojik çeşitliliğini, araştırma, koruma, eğitim ve sergileme faaliyetleri sunan bir referans merkezi oluşturmak olduğunu belirten Çağlar, “Proje çerçevesinde temel olarak; botanik parkı, seralar, göletler ve akvaryumlar, araştırma merkezi ve gen bankasının yer alması hedeflenmiştir. Ulusal ve uluslararası araştırmacılara Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğini çalışabilmeleri için kapsamlı bir altyapı sağlanacak. Başta çocuklar olmak üzere, biyolojik çeşitliliğe olan ilgiyi artırarak bilimin eğlenceli yüzünün tanınmasının sağlanacağı, herkesin katılabileceği müze ve sergi salonlarını da içeren teorik ve uygulamalı eğitim programları düzenlemek de temel hedefimizdir” şeklinde konuştu.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran açılış konuşmasında; “22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlik günü olan bu anlamlı günde Hacettepe Üniversitesi Biyoçeşitlilik İleri Araştırma Merkezi bünyesinde oluşturulan Biyoçeşitlilik Müzesi’nin açılışına katılımınızdan dolayı hepinize şükranlarımı sunuyorum. Bu anlamlı günde, böyle bir müzeyi, biyolojik çeşitlilik meselesini ele alan bir müzenin açılışını yapmanın büyük mutluluğunu taşıyoruz. Bir referans merkezi olan müzenin, Türkiye’nin olağanüstü biyolojik çeşitlilik potansiyelinin araştırılması, tanımlanması, korunması ve bu konuda toplumun her kesimine eğitim verilmesi ana amaçlarına bağlı olarak, gerek ulusal yasalarımızın gerekse taraf olduğumuz uluslararası anlaşmaların gereklerini yerine getirmede önemli bir işleve sahip olacağına inanıyoruz.” şeklinde düşüncelerini ifade ederek, müzenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Hacettepe Üniversitesi Biyoçeşitlilik Müzesi (BİYOSFER) hakkında daha detaylı  bilgi almak isteyenler, https://www.biyosfermuze.com adresinden gerekli bilgilere ulaşabilir.

Biyosfer Müze – Hacettepe Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Araştırma  Merkezi – Türlerin ve genlerin Biyosfer'deki serüvenlerini keşfetmenin  adresi.