Hacettepe’de geleneksel Uluslararası Öğrenciler Günü

Her yıl Mayıs ayında uluslararası öğrencileri onurlandırmak için açık hava etkinliği olarak kutlanan ve bu yıl 8.si düzenlenen “Uluslararası Dostluk Günü” Beytepe Yerleşkesi Atatürk Heykeli Meydanı’nda gerçekleştiridi. 

Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti, Ürdün Haşimi Krallığı, Kırgız Cumhuriyeti, Moğolistan, Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Azerbaycan Cumhuriyeti, Çad Cumhuriyeti, Endonezya Cumhuriyeti, Filipinler Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Libya Eyaleti ve Yunus Emre Enstitüsü’nün katılımcı olarak yer aldığı etkinliğe; üniversitemiz yöneticileri, akademik ve idari personeli ile öğrenciler de eşlik etti.

Etkinlikte açılış konuşması yapan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, İsrail zulmünü kınayarak konuşmasına başladı. Filistin’de, Gazze’de ve Refah’ta yaşanan katliamları üniversite olarak lanetlediklerini; Filistin halkının ve Filistinli öğrencilerin yanlarında olduklarını belirterek Ukrayna’da yaşanan savaşın da son bulmasını, Ukraynalı öğrencilerin huzur ve refah içerisinde olmalarını temenni etti.

Prof. Dr. Güran konuşmasına şöyle devam etti:
“Hacettepe Üniversitesinin uluslararasılaşma politikası akademik alanda dünya sınırlarını ortadan kaldırmayı, erişilebilirliği, evrensel kapsayıcılığı ve sürdürülebilirliği hedefleyen; etik değerleri gözeten bir yaklaşımı benimsemektedir. Uluslararasılaşma stratejimizin üniversitemizin tüm akademik ve idari birimlerinde benimsenmesi ve içselleştirilmesi için yoğu çaba harcamaktayız. Ayrıca bir yükseköğretim kurumu olarak eğitim, araştırma ve toplumsal katkı faaliyetlerimizin uluslararası ölçekte iş birliği içinde geliştirilmesini önemsiyoruz. Üniversitemizde öğrenim gören uluslararası öğrencileririn, elçiliklerin ve diğer öğrencilerimizin katkılarıyla gerçekleşen bu etkinlik, her ülkenin kendileri için ayrılan bölümlerde tanıtım yapmaları; kültür ve folklor örnekleri sunmaları, yemek ikramları, yerel müzik ve dans performanslarıyla gün boyu devam eden bir şölen halinde geçmektedir. Her yıl yaklaşık 45 farklı ülkenin elçilik mensuplarının da katılımıyla gerçekleşen bu etkinliğin amacı; üniversitemizin uluslararası çeşitliliğini ortaya koymak, öğrencilerin birbirlerinin kültürlerini tanımalarını ve yakınlaşmalarını sağlamak, uluslar ve ülkeler arasında dostluğu pekiştirecek keyifli bir gün geçirmektir. Uluslararası Dostluk Günü’nün üniversitemiz için yeni dostlukların kurulmasına, var olan bağların güçlenmesine ve uluslararası iş birliklerin artmasına vesile olmasını diliyorum.” 

Farklı ülkelerden gelen birçok öğrencinin kültürlerini sergilediği; yerel kıyafetleriyle, şarkılarıyla, danslarıyla ve yemekleriyle ülkelerini tanıttığı etkinlik gün boyunca devam etti.